Komad softvera koji me oduševio funkcionalnošću – YAWCAM

Otkrit ću vam kako jednostavno i jeftino riješiti evidenciju ulaska u firmu? Ono najvažnije je da je program freeware (open source project).
Yawcam je programčić koji me oduševio svojim mogućnostima, nije izbirljiv po pitanju kamere, podržava bilo koju USB web kameru ali i skuplje i profesionalne IP kamere. Po funkcionalnosti ima sve što si kao prosječan korisnik možeš poželjeti.
Osim što može opaliti sliku prema zadanom intervalu, ima mogućnost ftp prijenosa slike na proizvoljan server,
streaming videa kao i detektor pokreta.
Kod detektora pokreta se može zadati da okine određen broj fotografija u zadanom intervalu, moguće je odrediti područje koje se prati npr. podesi se da detektor pokreta pokriva vrata – kad se netko pojavi na vratima, Yawcam-u se odredi da napravi 5 fotki u razmaku od 0,5 sekundi i imamo priručni vrlo dobar a jeftin sustav za evidenciju ulazaka.
Na svakoj fotki se može dodati overlay s datumom i vremenom, u svakom slučaju odličan komad softvera.
Na kraju još jedna zgodna stvarčica koja upotpunjuje dojam. Set fotografija se može upakirat u video clip.
Ako vas zanima kako izgleda rezultat  s jednom low cost web kamerom možete pogledati razvoj događaja pod mojim prozorom u razmaku od nekoliko sati. Motion detector je bio podešen na vratima objekta .

Na kraju dosta pažnje je posvećeno i sustavu pomoći, navodi se korisnike na koji način  podesiti router ukoliko naiđe na problem kod streamanja videa na internet, kako preusmjeriti portove, otkrivanje javne IP adrese i slično.

Odgovori