Osiguranje ili kako vas nepoznavanje najsitnijih detalja može skupo stajati

Plaćate li neki vid osiguranja? Životno osiguranje, osiguranje od požara, izljeva vode, poplave, osiguranje od nesretnog slučaja te naravno obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti…osiguranje

Sigurno se srećete barem s nekoliko od gore nabrojanih. Na koji način obnavljate policu auto osiguranja? Meni recimo zastupnik, kojeg u pravilu dobro poznajem i sa kojim sam do sad uvijek bio na “ti”, pripremi policu prema usmenom dogovoru, obično je to istovjetno prošlogodišnjoj polici te se uz kavu porazgovaramo o protekloj godini, vremenu, krizi, kak klinci rastu i to je OK…. sve dok prvi put ne zatrebaš nešto od njih.

Zadnjih nekoliko dana ne mogu potisnuti gorčinu iz grla ni s najfinijom kockom čokolade, osjećam se izdanim, prevarenim, izigranim. Svjestan sam da te neznanje ne oslobađa krivnje, sam sam si kriv no može li se to bolje urediti? Ovaj tekst ne pišem iz mržnje prema bilo kome, nisam više ni ljut, više sam jadan kaj se takve stvari mogu dešavati u “lijepoj našoj” i da to sve prolazi “pod normalno”.

Pišem i zato da nekom skrenem pažnju pa da nauči na tuđoj greški a ne na svojoj koži kao što sam ja naučio.

Pa krenimo onda na stvar… prije otprilike mjesec dana sam kupio auto. Radi se o vozilu starom 7 godina a kako meni auto život znači jer ga trebam i koristim svakodnevno činilo mi se dobrim poslom kupiti ga. Popratila me sreća pa sam i svoj stari auto prodao u rekordnom roku. Kako sam prilični “ziheraš” u životu volim biti koliko toliko siguran i tu su se sad sudbina i naš zakon malo zaigrali i odlučili me malo potkuriti.

Kako sam auto kupio teško ušteđenim novcem trudim se biti savjestan i pažljiv u prometu. Na žalost uvjerio sam se da je dovoljna sekunda i nakon toga je sve uzalud. Na povratku s posla u naselju s cca 50km/h mi je preko ceste pretrčao pas. Usprkos snažnom kočenju, udario sam životinju. Pogodio sam ga sredinom auta. Upalio sva 4 žmigavca i izašao van. Psina je bila srednjeg do velikog rasta i makar sam već prilično usporio, masa je učinila svoje. Lajsna branika i plastična maska su se razletjela po cesti a pas je uplašen pobjegao. Prema zakonima gospodina Murphy-a naravno da sam baš taj dan zaboravio mobitel doma  a to mi se nije dogodilo sigurno dvije godine. Kako nisam imao telefon, zamolio sam poznanika da mi posudi kako bi mogao nazvati policiju s obzirom da šteta i nije mala a na polici prethodnog vlasnika imam ugovoreno osiguranje od naleta na divljač i domaće životinje.

Policija je napravila zapisnik, ja sam bezuspješno prošetao okolicom ne bi li našao psa i jadan, gladan i promrzli sam s razbijenim autom otišao kući.

Kad sam stigao doma i kad sam se dočepao mobitela, nazvao sam osiguranticu i ispričao joj što mi se desilo i da je na polici navedeno osiguranje stakla, naleta na divljač i domaće životinje. Radi se o istoj osiguravateljskoj kući kod koje sam i ja osigurao svoj stari auto s istim stavkama ( osobe, stakla, divljač i domaće životinje).

Još uvijek ljut radi razbijenog auta odlazim ujutro na osiguranje prijaviti štetu. Ni na kraj pameti mi nije bilo što će me tamo dočekati…

U 7:10 ulazim u osiguranje, svjetla su još pogašena a na radnim mjestima se tu i tamo može netko naći. Dolazim do šaltera na kojim se prijavljuje šteta, vadim dokumente, pričam priču i BUMP!

Veli mi tip smireno da po polici osiguranja u koju sam se ja uzdao nemam nikakva prava! Kod prijenosa police vrijedi samo osnovno osiguranje automobilske odgovornosti. Niti su osigurani putnici niti djelomični kasko NE VRIJEDI! Veli mi da polica ne vrijedi jer sam napravio prijenos?!

Uzalud sam se ja srdio, pitao se kako je to moguće, platio sam ja, platila je bivša vlasnica i sve je OK dok ne trebaš iskoristiti nešto što ti je navedeno na polici a onda na snagu stupaju “mala slova”.

Bottom line – u općim uvjetima (koje BTW nisam mogao pronaći) piše da djelomični kasko nije prenosiv. Pa zbog čega onda kad kupuješ auto i moraš obići javnog bilježnika, poreznu, policiju zašto pogobu ne uvedu i obaveznu posjetu osiguranju???

Da sam bio upoznat ili prisiljen otići do osiguranja, raskinuo bih djelomični kasko na starom autu i ugovorio bi na novom.

Muči me pitanje i zbog čega šute ko p…. da ti dodaci po polici nakon kupoprodaje nikom ne koriste a oni samoinicijativno ne raskidaju i ne vraćaju novce… čekaju da istakne. Ako sam ja njihov klijent i ako znaju da zbog prijenosa police novi vlasnik ne može koristiti sve stavke te police zbog čega ne pozovu dopisom i jednu i drugu stranu… mogli su me pozvati i reći da imam pravo na razmjerni dio neiskorištene police od starog auta. Za taj dio sam mogao ugovoriti osiguranje novog. Vuk sit, koza cijela, pas pobjego a ja bi se mogao naplatiti od osiguranja… osjećao bi se zaštićen, pohvalio bi osiguranje i nastavio suradnju. Očito im paše takva zakonska regulativa da sad ne vraćaju novce ako ne tražiš (ne znaš), oni nemaju obavezu po proizvodu koji su prodali i generiraju profit i nezadovoljnog korisnika.

Zbog čega se ne zabrani prijenos police? Kupuješ auto? Riješi osiguranje. Prodaješ auto. prekini policu i uzmi razmjerni dio van. Samo ovako je ispravno i moguće i nema zabune. ALI ipak mi živimo u Hrvatskoj, ipak su tu Zakoni krojeni da bi se krupne ribe mogle izmigoljiti… u najgorem slučaju oguliti vreću krumpira i idemo dalje… ko da se ništa desilo nije.

Gorčina me prošla, auto je složen- samo da me još ne zakači kakva kazna od policije… onak za kraj ove priče.

 

Sretna vam 2016.

Odgovori